Sezon na ciepło

ówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów

Sezon na ciepło

Wykorzystanie ciepła wytwarzanego w mikrofalówce

Metoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.


Kocioł centralnego ogrzewania opalany gazem

Kocioł centralnego ogrzewania opalany węglem

Kocioł węglowy centralnego ogrzewania jest również kłopotliwy w eksploatacji (ze względu na charakter materiału), ale posiada możliwość instalacji pewnych system/ów automatyki. Dodatkową zaletą jest możliwość pracy ciągłej oraz kumulacja energii w zbiorniku wodnym (który może posiadać alternatywną metodę podgrzewania ? np. elektryczną). System ten łatwo można przystosować do nowoczesnych metod opalania materiałami niewęglowymi. Kocioł centralnego ogrzewania instaluje się w kotłowni.

Wady i zalety:

trudny w sterowaniu (kocioł tradycyjny)
konieczność wykonania instalacji CO (kocioł centralny),
konieczność stałego nadzoru człowieka,
bardzo kłopotliwy nośnik energii.

Kocioł centralnego ogrzewania opalany gazem

Od kotła węglowego różni go znacząco charakter opału, co pozwala w większym stopniu dokonać automatyzacji procesu spalania.

Wady i zalety:

konieczność wykonania instalacji CO,
łatwość sterowania,
czyste spaliny,
czysta kotłownia,
wysoka sprawność energetyczna (kotły kondensacyjne),
możliwa współpraca z systemem solarnym (spadek zużycia gazu),
wyższe koszty eksploatacji.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Przewodzenie

Ruch ciepła wymiennikach

Istnieją trzy mechanizmy przenoszenia ciepła:

przewodzenie - ruch ciepła bez ruchu masy (np. przez ściankę wymiennika)
konwekcja - ruch ciepła z jednoczesnym ruchem masy (np. z płynu do ścianki wymiennika)
promieniowanie - ruch ciepła poprzez fale elektromagnetyczne. Ten mechanizm ma znaczenie jedynie w wysokich temperaturach8.

Przewodzenie

Osobny artykuł: Przewodzenie ciepła.

Ruch ciepła przez przewodzenie opisuje prawo Fouriera, które stwierdza, że ilość przepływającego ciepła jest wprost proporcjonalna do różnicy temperatur oraz współczynnika przewodzenia ciepła ? (charakterystycznego dla każdej substancji). Ruch ciepła przez przewodzenie wyraża równanie:

Q ˙ = ? ? d ? ? T \displaystyle \dot Q=\lambda \cdot d\cdot \Delta T \displaystyle \dot Q=\lambda \cdot d\cdot \Delta T

gdzie:

? ? współczynnik przewodzenia ciepła (kW/mK)

d ? odległość przenikania ciepła (m)

?T ? różnica temperatur (K).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wymiennik_ciep%C5%82a



© 2019 http://garazfest.com.pl/